Nuoret metsällä

Kuva elokuvasta Nuoret metsällä

TERVETULOA ALAKOULUSARJAN OPETUSMATERIAALEIHIN!

DOKKINOn opetusmateriaalit tarjoavat vinkkejä ja ideoita DOKKINOn esityssarjojen elokuvissa esiin nousevien teemojen sekä elokuvien kautta heränneiden ajatusten käsittelyyn, tukien samalla opettajien elokuvakasvatustyötä. Elokuviin liittyvät tehtävät on koostettu elokuvakohtaisesti omien otsikoiden alle.

Lue vinkkejä dokumenttielokuvan käsittelyyn (PDF).

Opetusmateriaali soveltuu erityisesti perusopetuksen oppiaineisiin äidinkieli ja kirjallisuus, vieraat kielet, maantieto, elämänkatsomustieto, historia ja kuvataide sekä perusopetuksen opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin ajattelu ja oppimaan oppiminen, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu sekä osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

ALAKOULUSARJAN ELOKUVAT

Emikan kesä (Petteri Saario / Suomi 2019)

13-vuotias Emika on ihan tavallinen, kaupungissa asuva nuori. Lomansa Emika viettää kaikkein mieluiten Saimaalla luonnon keskellä. Elokuva tarjoaa oivan väylän oman luontosuhteen pohdintaan, oli ympäristönä sitten kaukainen retkikohde tai oma lähimetsä.

Ellenin maailma (Door de oren van Ellen; Saskia Gubbels / Alankomaat 2011)

11-vuotias kuuro Ellen on vakaasti päättänyt, että tulevaisuudessa hänen pitää oppia elämään kuulevien maailmassa. Ennakkoluuloja ravisteleva elokuva herkistää pohtimaan ympäröivää maailmaa, ja ennen kaikkea sitä, kenen ehdoilla siinä eletään.

Maan lapset (Hijos de la tierra; Diego Sarmiento / Peru 2014)

Alkuperäiskansaa edustava Jorge viettää tuiki tavallista lapsen elämää, aamutoimineen ja arkiaskareineen Amazonin sademetsässä Perussa.  Vehreydellään hurmaava elokuva asettaa nähtäväksi Amazonin sademetsän uutisista poikkeavalla tavalla.

Nuoret metsällä (De  Jonge Jagers; Iris Grob / Alankomaat 2018)

Veljekset Thies ja Jorn ovat varttuneet metsästäjäperheessä. Nuoresta iästään huolimatta veljekset kulkevat pelkäämättä isänsä matkassa metsälle. Ajatuksia herättelevä teos pureutuu ajankohtaisesti eettisiin kysymyksiin niin ruoan alkuperän kuin eläinten kohtelun osalta.