Mikä on DOKKINO?

DOKKINO on DocPoint elokuvatapahtumat ry:n järjestämä valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, joka kiertää vuosittain Suomen paikkakuntia. DOKKINO-elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Sarjoja on kaksi: alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa.

DOKKINO-vuosi käynnistyy Helsingissä DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin yhteydessä, missä vuoden elokuvat saavat ensi-iltansa. Tämän jälkeen DOKKINO lähtee kiertueelle ympäri Suomen.

DOKKINO-näytökset pyritään järjestämään paikallisessa elokuvateatterissa, jonne kutsutaan paikkakunnan 4.-9. –luokkalaiset. Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla pyritään täten vahvistamaan elokuvakasvatusta ja tarjoamaan nuorille elokuvassa käynnin vaikuttava kokemus. DOKKINO pyrkii tarjoamaan lapsille ja nuorille elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä. Alusta alkaen tärkeässä roolissa on ollut myös opetusmateriaali, jota DOKKINO tuottaa ja tarjoaa koulujen antaman mediakasvatusopetuksen apuvälineiksi. Opetusmateriaalin avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen.

DOKKINO järjestää näytösten ohella vaihtelevasti elokuvaverstastoimintaa valikoiduissa kiertuekaupungeissa. Elokuvaverstaita ei järjestetä toistaiseksi, mutta mahdollisista tulevista verstaista viestitään DOKKINOn verkkosivuilla sekä somekanavissa.

Vuonna 2017 DOKKINO toteutti yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa videobloggaustyöpajoja, jotka tutustuttivat koululaiset oman elämänsä dokumentointiin. Vuoden 2016 aikana toteutettiin DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita 18 eri maakunnassa ympäri Suomea. Verstaissa lapset pääsivät toteuttamaan omat dokumenttielokuvansa ammattitaitoisen ja innostavan ohjaajan avustuksella. DOKKINO: Yhdessä! -verstaissa valmistuneet elokuvat esitettiin DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä Suomen juhlavuonna 2017. Verstaat ja juhlanäytökset olivat osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Vuonna 2019 DOKKINOn menestys jatkui vahvana, kun yli 17 000 lasta ja nuorta opettajineen ympäri Suomea osallistuivat kiertuenäytöksiin. Kasvaneet kävijämäärät sekä tapahtuman saama erinomainen palaute osoittavat, että lapset ja nuoret tarvitsevat tämänkaltaisia tapahtumia tukemaan kouluissa annettavaa mediakasvatusta ja helpottamaan nuorille tärkeiden asioiden käsittelyä.

Seuraava DocPoint-festivaali järjestetään Helsingissä 1.–7.2.2021, ja tulevan vuoden ensimmäiset DOKKINO-näytökset nähdään 1.-5.2.2021 välisenä aikana.

Lisätietoja: dokkino(at)docpoint.info

Kuva alakoulusarjan elokuvasta Ellenin maailma