Kuvassa kaksi tyttö istumassa ja juttelemassa toisilleen.

Vad är DOKKINO?

DOKKINO är ett riksomfattande och årligt återkommande dokumentärevenemang för barn och unga.
Under skolornas läsår turnerar DOKKINO i kommuner i hela Finland och når idag mer än 20 000 elever och deras lärare. DOKKINOs visningar består av korta dokumentärfilmer riktade till barn och ungdomar. Filmerna som visas kretsar kring ett aktuellt tema som byts årligen. Filmvisningarna är delade i två visningsserier: en för lågstadiet (klass 4.-6.) och en för högstadiet. DOKKINO arrangeras av DocPoint-filmevenemang rf. Information om DocPoint hittar du här (på finska).

DOKKINO -året kör igång i Helsingfors i samband med dokumentärfilmsfestivalen DocPoint (på finska).
Under festivalen får årets DOKKINO-filmer sin premiär, varefter DOKKINO åker på turné i förhand bestämda kommuner i Finland. DocPoint är en filmfestival med fokus på dokumentärfilmer och har pågått årligen i januari-februari sedan år 2002. 2023 ordnas DOKKINO för 21:a gången, och för andra gången även på svenska.

År 2023 ordnas DOKKINO för andra gången på svenska. Visningarna ordnas i lokala biografer där vi bjuder in kommunens skolklasser från årskurs 4 till årskurs 9. Målet med turnén, speciellt i mindre befolkade kommuner, är att förstärka skolornas film- och mediepedagogik samt erbjuda barn och unga berikande filmupplevelser i deras lokala biografer och kulturhus. DOKKINOs syfte är att erbjuda barn och unga filmer som de vanligtvis inte har möjlighet att se. Välkomna med!

DOKKINOs läromaterial har en central roll i projektet. Från första början har DOKKINO erbjudit läromaterial som behandlar varje enskild film och DOKKINO-temat i sin helhet. DOKKINO producerar läromaterialet tillsammans med organisationer som har kunskap i DOKKINO-filmernas teman. Med fördjupande frågor om filmernas viktiga och aktuella teman får skolorna stöd i sin mediepedagogik och en möjlighet att på ett mångsidigt sätt behandla de filmer som visas under DOKKINOs visningar.

År 2022 ordnades DOKKINO för första gången på svenska.
DOKKINOs efterlängtade svenskspråkiga turné startade i februari 2022 med digitala visningar för skolor i Helsingfors och i mars för skolor i Karleby. Turnén fortsatte i april med visningar i Pargas skärgårdsområde, då DOKKINO besökte Nagu Framnäs, Korpo kommunalgård och Pargas PIUG. Över 400 barn och unga fick delta i unika filmvisningar precis innan påskledigheten. I maj besökte DOKKINO språkön Lahtis och ordnade visningar i samarbete med Luckan Lahtis på lokala biografen Kino Iiris. DOKKINOs önskan är att nå ut till alla tvåspråkiga filmintresserade barn och unga i hela Finland.

Hösten 2022 fortsatte DOKKINO-turnén och visningar ordnades på Helsingfors olika kulturhus, som Malmhuset, Månsasgården, Nordhuset och Stoa. Finlandssvenska skolelever fick en chans att se dokumentärer de vanligtvis inte kan se och diskutera om de känslor som filmerna väckte. Med lärarnas respons kan DOKKINO utvecklas ytterligare och erbjuda skolor empatifostran och mediepedagogik som stöder lärare i deras arbete.

DOKKINO turnerade med minnesvärda visningar till Vasa och Kristinestad. På Vasa Kino Ritz fick lokala barn och unga från Vasa övningsskola uppleva unika kortfilmer på biografen Ritz från 1950-talet. I samband med sin resa besökte DOKKINO även Kristinestad och Bio Dux, ett av landets äldsta biografer där första visningarna drog igång redan 1938.

Totalt såg över 1600 barn och unga DOKKINOs svenskspråkiga filmvisningar.

År 2023 ordnas dokumentärfilmsfestivalen DocPoint 31.1.-5.2.2022 och årets första DOKKINO-visningar anordnas i Helsingfors på Finnkino Kinopalatsi onsdag 1.2.2023 och fredag 3.2.2023.

För ytterligare information kontakta producent Anni Lappalainen: dokkino.evenemang@docpoint.fi

Läs om DOKKINOs 20-årsjubileum och om den nya svenskspråkiga turnén under 2022.

Om du i framtiden vill få information om DOKKINOs svenskspråkiga evenemang och när DOKKINO besöker din kommun kan du anmäla dig till vår e-postlista här.

Läs mer om DOKKINOs behandling av personuppgifter i vår register- och dataskyddsbeskrivning.

Bild från årets DOKKINO-film Safiyas film (Huibert van Wijk, 2021). Filmen är en av fyra i visningsserien för lågstadier år 2023.