SAFIYAS FILM
Safiyas föräldrar separerade när hon var yngre. Nyfamiljen väcker många tankar och känslor hos Safiya. Hon bestämmer sig att undersöka sina erfarenheter och känslor med hjälp av rörlig bild och sin egna kamera. Safiya grubblar på sin pappas avfärd, mammas livssituation och sina nya syskon.
Känslor och känslouttryck
Filmen berör temat familj, skilsmässa och bonusfamilj. Filmen förmedlar olika känslor och tankar som Safiya har kring att ha separerade föräldrar och att leva i en bonusfamilj.
Diskutera i små grupper eller i par:
- Hur kändes det för er att se filmen? Lista de olika känslorna som filmen väcker. Vilka känslor tror ni att Safiya hade i filmen? Som stöd kan ni se på känslolistan där en del känslor finns nedskrivna. Vilka väljer ni?
- Se på bilden med flickan. Hur tror ni hon känner sig? Skriv ner eller diskutera om de känslor ni tänker att hon har.
- Se på den andra bilden med flickan, som visar hur hon känner sig inuti. Har ni någon gång upplevt er som flickan på bilden?
- Safiya har många fina och roliga stunder i sin bonusfamilj. Hon är på många sätt nöjd och glad med sin vardag. Får man vara glad och ha roligt fast man har frånskilda föräldrar? Varför?
- Safiya nämner att det är lättare att tala med en vän om hennes tankar kring skilsmässan och känslorna det väcker att uppta kontakten med pappa efter en period då de inte sett varandra. Det kan kännas lättare att prata med någon utomstående som inte är så nära eller inblandad.
- Vem skulle du vända dig till för att dela med dig nånting du inte vill prata med dina föräldrar om? Finns det någon du kan prata med i skolan?
- Safiya nämner också att det är svårt att hitta orden för känslorna. Finns det andra sätt att uttrycka sina känslor och tankar på än att prata? Vad skulle hjälpa dig? Vad får dig att må bättre?
Familj och familjeförhållanden
Familjer kan se olika ut. Safiya berättar i filmen om hennes familj, som består av hennes föräldrar, bonuspappa och bonussyskon.
- Fundera på din familj. Fyll i uppgiftspappret om din familj. Börja med att skriva ner vem som hör till din familj, rita familjen och svara på frågorna.
- Safiyas mamma har upplevt svåra saker med Safiyas pappa när Safiya var baby. De här svåra händelserna har gjort att Safiyas mamma inte litar på pappan och har en negativ syn på honom. Ska Safiya tycka lika om sin pappa som hennes mamma? Vad skulle du säga till Safiya om hon frågade dig?
- Alla upplever saker på olika vis och har olika relationer. Det som mamma har upplevt med pappa påverkar mammas åsikt om pappa. Safiya kan och behöver inte relatera till mammmas upplevelser, Safiya får bygga upp en egen relation och skapa en egen uppfattning om sin pappa.
- Safiya och hennes pappa har svårt att kommunicera med varandra då de har olika modersmål. Om ni skulle vara Safiyas vän, vilka tips skulle ni ge Safiya om hur hon och hennes pappa kunde umgås så att det skulle kännas bra för Safiya?
- I drömscenen i filmen berättar Safiya för hennes pappa en metafor om en fin vas. Safiya säger: “Om du söndrar en dyrbar eller värdefull vas är du först ledsen. Sedan skaffar du kanske en ny vas. Den nya vasen kommer aldrig att vara som den gamla, men den kan också vara vacker.” Safiyas pappa säger att Safiya uttryckte det vackert.
- Vad är en metafor? Förstod ni vad Safiya förklarade med vasen?
- Safiya nämner att hon inte skulle kunna säga detta till pappa i riktiga livet. Varför säger hon det i filmen? Diskutera!
Dokumentärfilm
Safiyas film är en kortdokumentär där vi träffar 11-åriga Safiya och hennes familj.
- Vilka tankar och känslor fick ni av filmen? Vad var filmens finaste, roligaste eller bästa scen? Fanns det några ledsna stunder?
- I filmen ser vi barn och unga som spelar vuxna i familjen. De hjälper Safiya med hennes minnen och erfarenheter. Varför tror ni filmskaparen har valt att göra filmen på detta sätt? Var det lätt att följa filmen och historien?
- Varför ville filmskaparna göra en film om Safiya? Vad tror ni? Vad vill de berätta med filmen?
- Om vad eller vem skulle du göra en dokumentärfilm?
Läromaterialet är skapat av Barnavårdsföreningen och DOKKINO
Vill ni ytterligare fördjupa er i DOKKINO-filmernas ämnen? Bekantar er med Nordiska boktips till lågstadiet av biblioteket på Nordisk kulturkontakt!