AIKIDDO
Aiko är en ivrig användare av sociala medier. En dag bestämmer hon sig för en upptäcktsresa i sin hemstad: hon vill bekanta sig med andra barn och unga som också använder sig av sociala medier. Under sin resa möter Aiko en mängd av ungdomar från talangfulla sångare till skateboardåkare, men också vanliga barn i hennes ålder. Alla hon möter har fått en känsla av gemenskap, synlighet och kamratskap genom sociala medier.
Uppgift 1: Upplyftande sociala medier?
Instruktioner:
Läraren kan dela klassen i små grupper med 2-3 personer. Var observant så gruppindelningen inte skapar diskriminerande situationer för eleverna. Använd t.ex. påhittiga lekar eller roliga frågor för att dela eleverna i små grupper (ex. dela eleverna enligt födelsemånad). Frågorna kan diskuteras i ca 3-5 minuter.
Samtalsfrågor:
- På vilka olika sätt fick barnen uttrycka sig själva i filmen Aikiddo? Vilka hobbyn hade de?
- Hur används telefoner i filmen Aikiddo? När och hur använder sig barnen vi möter i filmen sin telefon? Hur använde filmskaparna sig av telefoner i filmen?
- Hur och när använder du dig av din telefon och sociala medier? När mår du bra när du använder din telefon? Uttrycker du dig själv med din telefon, skapar du innehåll i någon app?
- En av ungdomarna i filmen berättar att det hjälper att spela trummor när man blir arg. Då får man kontroll över sina jobbiga och svåra känslor. Hur hanterar du svåra känslor? Dela era tips med varandra!
- Vilka typer av gemenskaper kan man hitta på sociala medier? Hör du till någon gemenskap eller grupp på sociala medier? Vilken betydelse har de för dig? Vilka gemenskaper eller grupper finns i filmen Aikiddo?
Alla sociala medier har en åldersgräns. Exempelvis har TikTok och Youtube en åldersgräns på 13 år. Trots detta använder många yngre personer dessa appar. Diskutera gärna med eleverna om betydelsen av åldersgränser och varför de finns!
Uppgift 2: Gör en egen Talent-video!
Försök minnas vilka typer av talanger man såg i filmen. Vilken typ av videor skapade Aiko? Gör en egen Talent-video med en talang. Uppgiften kan skapas i små grupper, i par eller av enskilda elever.
Instruktioner:
Planera vilken talang du/ni vill presentera i videon. Hur gör ni det i praktiken? Var filmar du/ni? Vad behövs med? Tips! Filma t.ex. med en telefonkamera, använd er av en mobilhållare om möjligt. Om ni jobbar i grupp eller par kan ni filma varandra.
Skriv ner en plan. Ni kan skriva korta anteckningar eller ett längre manus, ni kan också rita. Planen behöver inte vara noggrann, ni kan lämna utrymme för improvisering och komma på fler idéer medan ni filmar. Fundera om ni vill använda er av musik eller ljudeffekter? Filmar ni med ljud eller utan?
När ni är klara kan ni editera materialet genom att flytta det över till en app (t.ex. iMovie, Clipchamp, Screencastify Editor eller liknande). Förkorta klippen, editera ordningen och kombinera bild, text och ljud på er önskade sätt. Håll koll på rytmen och hur bild och ljud passar ihop. En bra längd på videon är några minuter. Du kan också skapa en video utan att editera den. Presentera filmerna för varandra.
TIPS!
Kolla en tutorial för iMovie eller en annan editeringsprogram ni vill använda. Det finns flera instruktionsvideon på YouTube. Man kan använda t.ex. gratisprogrammen Clipchamp eller Screencastify editor med inloggningsuppgifter för Google. Alla videon klassen skapar kan samlas på Padlet, till lärarens Drive eller på Flip. Flip kan användas med inloggningsuppgifter till Google eller Office. Där kan man dela alla videon i en privat och trygg plattform som skapas av läraren.
Det är viktigt med jämlika möjligheter att delta i uppgiften. Ska eleverna använda egna telefoner och datorer, eller vore det bäst att använda skolans? Kom ihåg: vårdnadshavare behöver vara medvetna om vilka appar som installeras i barnens telefoner.
https://clipchamp.com/en/
https://www.screencastify.com/products/video-editor
https://info.flip.com/
Uppgift 3: Dokumentärfilm
Aikiddo är en kortdokumentär där vi följer Aiko och hennes resa genom sin hemstad.
Instruktioner:
Läraren kan dela in klassen i små grupper. Använd t.ex. påhittiga lekar eller roliga frågor för att dela in eleverna. Samla era ideér och svar på ett papper av storlek A3 eller större. Ni kan också göra en tankekarta. Läraren kan ge en fråga i taget. En fråga kan behöva ca 5-10 minuter.
Samtalsfrågor:
- Vilka bildvinklar, bildstorlekar och kamerarörelser användes i filmen?
- Vem såg vi i filmen och hur filmades personerna?
- Vilka färger såg ni i filmen? Hur påverkade filmens färger känslan av filmen? Hur påverkade musiken filmens känsla?
- Under sluttexterna ser man korta klipp av filmskapandet. Man kan se filmskaparna och de kameror som de använde sig av. Vilka verktyg, kameror och hur många personer tror du att behövs för att göra en sådan kortfilm?
- Även om en dokumentär presenterar riktiga händelser och människor är filmen alltid filmskaparens version av verkligheten. Filmen visar det som en filmskapare vill visa. Även en dokumentär har ett manus och ett bestämt perspektiv. Kan man se att filmen Aikiddo har ett manus? Hur såg man det? (T.ex. då man flyttade sig från ett ställe till ett annat).
- I filmen ser vi ofta en ballong. Varför det? Hur påverkar ballongen berättelsen i filmen?
Läromaterialet är skapat av Mediakasvatusseura och Koulukino.
Vill ni ytterligare fördjupa er i DOKKINO-filmernas ämnen? Bekantar er med Nordiska boktips till lågstadiet av biblioteket på Nordisk kulturkontakt!