Nuoria makaamassa sängyllä yhdessä kasassa

HUOM! SIVUILLA ESILLÄ VUODEN 2022 OPETUSMATERIAALIT. UUDET MATERIAALIT PÄIVITTYVÄT SIVUILLE TAMMIKUUSSA 2023

ETTÄ TUNTISIN ELÄVÄNI

Monen nuoren unelmissa siintää opiskelijaelämä kimppakämpässä ja tietenkin unelmaopiskelupaikka. Parikymppisillä kaveruksilla Oliverilla, Jalmarilla, Veeralla ja Ainulla on elämä edessä ja kaikki tiet auki. Mutta mitä elämä oikein on, mitä elämältä tulisi odottaa viiden vuoden päästä tai mitä jos haluttu opiskelupaikka jääkin vain haaveeksi?

Ihana epävarma tulevaisuus!
Elokuvassa nuoret keskustelevat tulevaisuudestaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Haluttu opiskelupaikka on ensimmäisenä mielessä mutta myös pelko siitä, jos opiskelupaikka jääkin saamatta.

  • Miten elokuvan nuoret suhtautuvat opiskeluun, mitä se merkitsee heille?
  • Miten nuoret pitävät huolta omasta jaksamisestaan? Miten he esimerkiksi viettävät yhteistä aikaa?
  • Minkälaiset talousasiat erityisesti huolettavat nuoria? Saavatko he tukea tai apua talouteensa, esimerkiksi pakollisiin kuluihin?
  • Oletko itse pohtinut, mitä tulet tulevaisuudessa opiskelemaan tai mitä töitä tulet tekemään? Entä mietitkö jo omia talousasioita?
  • Käykää ryhmän kesken läpi, mistä voi selvittää opiskeluihin liittyviä asioita, esimerkiksi eri opiskelulinjoja ja hakuaikoja. Voitte tehdä itsellenne opiskeluasioista muistilistan tulevaisuutta varten.
  • Pohtikaa ryhmän kesken, minkälaista tukea tai apua omien talousasioiden hoitoon voi saada. Kenen puoleen voi esimerkiksi kääntyä ja mitä voi tehdä, jos haluaa laittaa rahaa säästöön, tehdä omia hankintoja (esim. puhelin, tietokone) tai muuttaa asumaan omilleen? Mistä taas voi saaada apua, jos ei heti onnistu saamaan töitä?

Elämän muutokset ja jaksaminen
Elokuvassa nuoret pohtivat paljon sitä, mitä jos mielenterveysongelmat jatkuvat, tai jos haluttua opiskelupaikkaa ei saakaan, miten elämä tästä jatkuu.

  • Elokuvan nimi on Että tuntisin eläväni. Mitä ajatuksia elokuvan nimi herättää? Mihin sillä viitataan elokuvassa?
  • Mitä ajatuksia nuorten pohdinnat elämästä herättävät? Minkälaisia neuvoja antaisitte heille esimerkiksi opiskelupaikkaan tai omaan jaksamiseen liittyen? Entä miten itse toimit vastaavassa tilanteessa, kun jokin asia tuntuu epävarmalta?
  • Miten suhtaudut epäonnistumisiin? Oletko joskus ollut tilanteessa, missä asiat ovat menneet pieleen tai olet epäonnistunut jossain? Minkälainen olo tilanteesta jäi? Miten tilanne lopulta ratkesi?
  • Pohtikaa yhdessä, minkälaiset epävarmuudet kuuluvat osaksi elämää ja miten niistä voi selviytyä. Pitääkö epävarmoihin asioihin tottua, voiko niiden kohtaamiseen jotenkin valmistautua? Minkälaiset asiat voivat taas tulla elämässä yllätyksenä, ja miten niihin tulisi suhtautua?

Tehtävät: Yeesi & DOKKINO