Opetusmateriaalit

VUODEN 2019 OPETUSMATERIAALI

(HUOM! Vuoden 2020 opetusmateriaali päivittyy verkkosivuille tammikuussa 2020)

DOKKINOn mobiilialustalla toimivat opetusmateriaalit painottavat jälleen empatiakasvatusta osana koulutyötä. Mobiilialustalla toimivat oppimistehtävät haastavat sekä aktivoivat koululaisia tarjoamalla uusia itsenäisen tekemisen sekä yhteistyön muotoja. Uudistuksen myötä on pyritty tarjoamaan yhä paremmin sisältöjä, toka vastaavat koulujen monipuolistuneita tarpeita ja uuden opetussuunnitelman painotuksia.

Jokaiseen DOKKINO-elokuvaan kuuluu purkutehtäviä, jotka käsittelevät kyseisen dokumentaarin sisältöjä. Oppimistehtävät kannustavat oppilaita luovuuteen, toisten huomioon ottamiseen ja kriittiseen pohdintaan. Tehtävät on kirjoitettu monenlaisia oppijoita ajatellen: jokaiselle löytyy omanlaisensa tapa käsitellä dokumenttielokuvia. Keskeistä tehtävissä on roolinotto, empatiataitojen harjoittelu sekä tunteiden tunnistaminen ja ilmaisu.

Oppimistehtäviä voi tehdä kouluryhmän valinnan mukaan, joko ryhmässä tai itsenäisesti. Oppimispelit on luotu lautapelimäisiksi, joten oppilaat pääsevät etenemään pelissä heittämällä noppaa ja valitsemaan omat tehtäväreitit. Opettajana tarvitset luokan jokaiselle pienryhmälle nopan, joko fyysisen perinteisen nopan, askartelemalla vaahtomuovista ison nopan ennen pelikertaa tai lataamalla ilmaisen noppa-sovelluksen sovelluskaupasta.

Opetusmateriaalien käyttö on maksutonta. Näytöksiin ilmoittautuneille opettajille lähetetään etukäteen koodi, jolla tehtävät saa käyttöönsä maksutta.

Vuoden 2019 DOKKINO-opetusmateriaalien käyttöohje opettajille

DOKKINO-opetusmateriaalit on työstetty Seppo-alustalle, joka toimii selaimessa ja on suunniteltu mobiilikäyttöön. Alusta mahdollistaa oppimistehtäviin vastaamisen tabletin ja puhelimen avulla. Oppimisympäristö on helppokäyttöinen ja monipuolinen: oppilaat voivat vastata tekstillä, kuvilla, videoilla tai äänitiedostoilla.

Kirjalliset ohjeet opetusmateriaalien lataamiseen

Aloita pelin lataaminen menemällä seppo-kauppaan: https://play.seppo.io/shop/games

Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä Seppon asiakaspalveluun (info(a)seppo.io) tai DOKKINO-tuottajaan (dokkino(a)docpoint.info).

Tässä muutamia ajatuksia siitä, miten elokuvissakäynnin voi yhdistää oppitunteihin:

Kuvataide: 
Onko dokumenttielokuva taidetta? Miten dokumenttielokuvan juoni rakentuu? Miten rajauksella tai leikkauksella voidaan vaikuttaa elokuvan sanomaan? Opetusmateriaalista löytyy runsaasti erilaisia tehtäviä, jotka soveltuvat kuvataideopetukseen.

  • Mikä on dokumenttielokuva?
  • Miten dokumenttielokuva eroaa esim. uutisreportaasista tai ajankohtaisohjelmasta?
  • Mitä dokumenttielokuvia olet itse nähnyt?
  • Mitä elokuvallisia keinoja niissä käytettiin?
  • Uskotko, että näkemäsi dokumenttielokuva oli totta? Oliko sen päähenkilöt todellisia, puhuivatko he todellisista tunteista/ asioista?
  • Minkälaisen totuuden dokumenttielokuva kertoo?
  • Voiko dokumenttielokuvalla vaikuttaa esim. yhteiskunnallisiin asioihin?
  • Miten teen oman lyhyen dokumenttielokuvan?
  • Mistä aiheesta itse tekisit dokumenttielokuvan?

Musiikki:
Mikä on musiikin tehtävä elokuvassa? Mistä muista äänistä elokuva koostuu? Kokeilkaa katsoa jonkin elokuvan kohtausta ilman ääntä, ja luokaa kohtaukseen äänimaailma itse. Äänimaailmaa voi luoda millä vaan: miltä kuulostaa liitu liitutaulussa? Entä vesihanan tiputus tai pulpetin kannen kolahdus? Miten viuhuu oppikirja?

Eettisiä kysymyksiä voidaan pohtia uskonnon tai elämänkatsomustiedon tunneilla, eri maiden historiaa ja elinkeinoa ympäristö- ja maantiedon, kielten tai historian tunneilla.

Toivomme, että viihdytte elokuvissa ja saatte niistä irti mahdollisimman paljon. Jos mieleenne tulee parannusehdotuksia tai muuta palautetta tapahtumasta, otamme niitä erittäin mielellään vastaan!