DOKKINO 2019 teema

Kuva alakoulusarjan elokuvasta ”Maailman huipulla”

 

Maailma on alati muuttuva paikka ja kohtaamme jatkuvasti uusia haasteita. Vuoden 2019 teema Välitä ja vaikuta antaa esimerkkejä erilaisista mahdollisuuksista vaikuttaa sekä saada aikaan muutosta itselle tärkeisiin asioihin ja ilmiöihin.

Uudessa ohjelmistossa tutustutaan lasten ja nuorten omiin ajatuksiin, tunteisiin, mielipiteisiin ja vaikuttamisen mahdollisuuksiin. Teeman myötä katsojat voivat huomata, että myös pienillä teoilla voi olla suuri merkitys. Elokuvien kautta seurataan lapsia ja nuoria, jotka haluavat tehdä hyvää ja antaa oman panoksensa asioihin, jotka herättävät heissä tunteita, tai jotka he kokevat jonkinlaisina epäkohtina.

Ohjelmistossa käsitellään muun muassa keinoja vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa sekä omaan ympäristöönsä. Elokuvassa Maailman huipulla yksitoistavuotias Himalajalla asuva Tsering haaveilee olevansa isona vuoristokiipeilijä, mutta on samaan aikaan huolissaan matkailun aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Elokuvassa Minun kehoni, minun valintani taas tavataan kaksitoistavuotias Sabina, joka on syntynyt vanhoista perinteistä kiinni pitävään Masai-heimoon. Sabina haluaa parantaa heimonsa lasten oikeuksia ja rupeaa etsimään keinoja vaikuttaa pitkään vallalla oleviin, ihmisoikeuksia vahingoittaviin perinteisiin.

DOKKINOn tulevain vuoden teema haastaa lapsia ja nuoria ajattelemaan, kommentoimaan sekä keskustelemaan tarjoten samalla oppilaille samaistumisen kohteita nykypäivän maailmasta. Elokuvassa Lasten pormestari tutustutaan 11-vuotiaaseen Yassineen, joka on kokenut syrjintää koko pienen elämänsä ajan hieman tummemman ihonvärinsä takia. Elokuvassa seurataan, kuinka Yassine ryhtyy lasten omaksi pormestariksi ja lähtee taistelemaan syrjimistä ja ennakkoluuloja vastaan. Elokuvan myötä katsojat voivat pohtia, mitä he olisivat itse valmiita tekemään vaikuttaakseen itselle tärkeisiin asioihin.

Elokuvien ja niihin liittyvien oppimateriaalitehtävien kautta voidaan pohtia lasten ajatusten lisäksi myös sitä, mitä tarkoittaa muiden kuunteleminen ja huomioon ottaminen. Elokuvat toimivat hyvänä empatiakasvatuksena. Ne voimauttavat ja rohkaisevat lapsia sanomaan oman mielipiteensä, sekä tekemän hyviä tekoja itselle tärkeiden asioiden eteen.

Vuoden 2019 ohjelmisto antaa meille ideoita ja innostusta vaikuttaa meitä ympäröivään maailmaan. Mitä kaikkea sinä voisit tehdä, jotta huominen olisi parempi?