Vuoden 2019 teemana oli Välitä ja vaikuta. Kiertueen silloinen tuottaja Veera Moilanen kertoo vuoden ohjelmistosta seuraavasti:

”Luvassa on valikoima kansainvälisiä dokumenttielokuvia, joiden päähenkilöt ovat suomalaisyleisöjemme ikäisiä lapsia ja nuoria. Luvassa on kurkistuksia eri kulttuureihin ja eri maiden lasten ja nuorten elämäntilanteista löytyy samastumispintaa myös suomalaisnuorille. Esimerkiksi elokuvassa Lasten pormestari yksitoistavuotias Yassine lähtee etsimään keinoja ennakkoluulojen ja syrjimisen ehkäisyyn. Elokuvassa Maailman huipulla taas tutustutaan Himalajan vuoristossa asuvaan Tseringiin, joka puntaroi tulevaisuuden haaveittensa sekä turismin ympäristövaikutuksia kotikylässää. Minun kehoni, minun valintani -elokuvassa nähtävä kaksitoistavuotias Sabina asuu pienessä Masai-heimossa Kenian maaseudulla. Yksi heimon perinteistä on tyttöjen ympärileikkaus. Sabina lähtee miettimään keinoja katkaista tyttöjen ja naisten terveyden vaarantava perinne.”

ALAKOULUSARJAN ELOKUVAT

MEHILÄISKUNINGATAR (PIEN DE BIJENKONINGIN / ALANKOMAAT 2015 / 16 MIN)

Kun Pien oli kymmenvuotias, hänelle kerrottiin, että mehiläiset ovat kuolemassa sukupuuttoon. Uutisesta järkyttyneenä Pien löytää uuden tavoitteen elämälleen ja päättää pelastaa mehiläiset tuholta yhdessä ystävänsä kanssa. Pien rakentaa takapihalleen mehiläispesiä ja unelmoi pääsevänsä vierailemaan rapsinsiemenpelloilla, sillä ne ovat mehiläisten suurinta herkkua.
Samaan aikaan, kun Pien koittaa löytää keinoja mehiläisten suojelemiseen, hän kamppailee myös sairautensa kanssa. Kuinka Pienillä riittää voivat mehiläisten pelastamiseen, sillä hän käy myös omaa taistelua syöpää vastaan?

LASTEN PORMESTARI (DE KINDERBURGEMEESTER / ALANKOMAAT 2017 / 15 MIN)

Yksitoistavuotiaalla Yassinella on marokkolaiset sukujuuret, minkä myötä hän on kokenut joutuneensa tekemään aina hieman kavereitaan enemmän töitä tavoitteidensa ja unelmiensa eteen. Yassine kokee, että hänen kaupungissa suhtaudutaan ennakkoluuloisesti marokkolaisiin ihmisiin, vaikka hänen mielestään sukujuurien perusteella ei voikaan tuomita ketään.
Yassinella onkin päämäärä: hän aikoo ryhtyä lasten pormestariksi ja ruveta taisteluun ennakkoluuloja ja epätasa-arvoa vastaan. Elokuvassa nähdään, mitä määrätietoiselle Yassinelle käy, kun hän lähtee ratkomaan epäkohtia yksi kerrallaan.

SIL JA MERLIJN (HELLO SALAAM / ALANKOMAAT 2017 / 15 MIN)

Kun Sil ja Merlijn astuvat ulos autosta pitkän matkan jälkeen, he näkevät edessään silmänkantamattomiin jatkuvan pellon. Sil ja Merlijn ovat halunneet löytää keinon auttaa huonommassa asemassa olevia lapsia ja tämän myötä he ovat lähteneet suurelle matkalle kauas kotoa.
Silin ja Merlijnin vanhemmat työskentelevät vapaaehtoisina pakolaisleirillä ja he ovat kertoneet pojille tarinoita leirillä asuvista lapsista. Pojat ovat päättäneet lähteä avustamaan leirille sekä tutustumaan siellä asuviin lapsiin. Elokuva näyttää katsojilleen yhden esimerkin siitä, kuinka ystävyys ei tunne rajoja tai kulttuurieroja. Elokuvan myötä voimme pohtia, kuinka voisimme itse vaikuttaa läheistemme tai huonompiosaisten hyvinvointiin niin pienillä kuin suurillakin teoilla.

MAAILMAN HUIPULLE (TSERING AUF DEM DACH DER WELT / SAKSA 2016 / 15 MIN)

Yksitoistavuotias Tsering asuu keskellä Himalajan kauniita maisemia. Kylän suurin tulonlähde on vuorille vuosittain matkaavat, luontoa rakastavat turistit. Turismi kuormittaa kuitenkin suuresti luontoa ja tämän myötä uhkaa myös vuoriston kauneutta.
Tseringin suurin unelma olisi olla isona vuoristokiipeilijä, joten hän päättää ratkaista tulevaisuuden haaveitaan sekä kylän elinvoimaisuutta uhkaavan ongelman. Mitä keinoja Tsering oikein löytää pulman ratkaisuksi?

YLÄKOULUSARJAN ELOKUVAT

SULUKULE, RAKKAUTENI (SULUKULE MON AMOUR / TURKKI 2016 / 7 MIN)

Gizen ja Dina asuvat Sulukulessa, joka on hajotuksen alla oleva alue Istanbulissa. Sulukule hengittää perinteistä ja tyttöjen asema kaupungissa on heikko. Kun tytöt kasvavat aikuisiksi, heidän odotetaan valitsevan perhe uran sijasta sekä pysymään visusti piilossa katseilta.
Gizen ja Dina ovat kokeneet, että heidän ääntään on yritetty tukahduttaa ja heidän luovuuttaan on yritetty rajoittaa. Elokuvassa nähdään, kuinka tytöt tanssivat kaupungin raunioilla sekä julistavat vapauttaan sorrosta. Vain he voivat päättää omasta elämästään ja kohtalostaa.

SISI JA WANWAN (SISI EN WANWAN / ALANKOMAAT 2014 / 20 MIN)

Kun Sisi ja Wanwan olivat pieniä lapsia, heidät adoptoitiin Kiinasta rakastavaan perheeseen Hollantiin. He olivat onnekkaita, sillä orvoilla on huonot olot Kiinassa – kun lapset täyttävät 15 vuotta, heidät häädetään orpokodeista kaduille. Myös olot ylikuormittuneitta orpokodeissa on puutteelliset, sillä lapset harvoin saavat tarvitsemaansa turvaa ja huolenpitoa.
Sisi ja Wanwan haluavat auttaa orpoja, joten he ryhtyvät ideoimaan erilaisia tapoja vaikuttaa hädässä olevien oloihin. Elokuvan katsojat voivat pohtia, kuinka he voivat itse vaikuttaa yllättävän pienillä teoilla itselle merkityksellisiin asioihin.

VALOKUVAN VOIMA (HET MEISJE VON 672K / ALANKOMAAT 2016 / 18 MIN)

Sosiaalinen media on paikka, jossa voit muutamalla klikkauksella viestiä tuhansille ihmisille. Viisitoistavuotias Annegien on löytänyt keinon ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan valokuvataiteella. Annegienin julkaisuja seuraa sadat tuhannet ihmiset ja hänen uusia postauksiaan odotetaan malttamattomina.
Annegien kokee kuitenkin painetta miellyttää muita sekä välttää monille herkkiä aiheita kuvillaan. Alati kasvavan seuraajamäärän myötä myös odotukset hänen kuviensa sisältöä kohtaan kohoaa jatkuvasti. Kuinka Annegien oikein onnistuu säilyttämään luovuutensa ympäristöstä tulevaan paineen keskellä?

JESSER SOKERIRUOKOPELLOLLA (JESSER EN HET SUIKERRIET / ALANKOMAAT 2016 / 16 MIN)

Jesser on asunut koko pienen elämänsä sokeriruokopeltojen keskellä. Hänen sukunsa on työskennellyt kautta historian pelloilla ja myös Jesserin odotetaan jatkavan isiensä jalanjäljillä. Työskentely pelloilla on kuitenkin fyysisesti äärimmäisen raskasta ja tämän myötä terveydelle haitallista.
Jesser haluaisi vaikuttaa kohtaloonsa ja ryhtyä tekemään toisenlaisia suunnitelmia tulevaisuutensa varalle. Elokuvassa nähdään, mitä Jesserille käy, kun hän ottaa oman elämänsä suuntaviivat omiin käsiinsä.

MINUN KEHONI, MINUN VALINTANI (MIJN LICHAAM MIJN LEVEN / ALANKOMAAT 2016 / 16 MIN)

Sabina on syntynyt Keniaan Masai-heimoon, jonka monimuotoiset rituaalit ovat perinteitä vuosisatojen takaa. Vaikka Sabina on ylpeä juuristaan, hänen on kuitenkin vaikeaa suhtautua myönteisesti yhteen ryhmänsä perinteisimpään rituaaliin: tyttöjen ympärileikkaukseen.
Elokuvassa nähdään, kuinka Sabina aloittaa taistelun niin omien kuin myös muiden heimonsa tyttöjen puolesta ympärileikkausta vastaan.