DOKKINOn vuoden 2015 teemana oli “Mahtavan vahva minä”. Elokuvissa tarkasteltiin minkälaista on olla mahtavan vahva minä: lapsi tai nuori, joka pysyy vahvana vaikka joutuukin tekemään suuria päätöksiä tai joutuu sopeutumaan erikoisiin elämäntilanteisiin ja ottamaan vastuun itsestään. Kaikki elokuvien päähenkilöt joutuivat kohtaamaan haasteita, mutta neuvokkuutensa ja päättäväisyytensä ansiosta selviävät niistä ja elävät elämäänsä rohkeasti ja itsevarmasti eteenpäin.

DOKKINO-vuosi käynnistyi komeasti Helsingissä, jossa tapahtuma teki kävijäennätyksen. Viikon aikana 4054 lasta ja nuorta pääkaupunkiseudulla kävi näytöksissä. Vuoden aikana tapahtuma kiersi 16 Suomen kaupungissa: uusina kiertuekaupunkeina mukaan tulivat Kotka, Kajaani ja Rovaniemi. DOKKINO-elokuvaverstaita järjestettiin neljässä kaupungissa: Kotkassa, Rovaniemell, Tampereella ja Kajaanissa. Elokuvaverstaissa valmistuneet lasten itse alusta loppuun saakka tekemät elokuvat ovat katsottavissa DocPointin YouTube-tilillä. Kaikkiaan vuosi oli varsin onnistunut: DOKKINOn koko vuoden kävijämääräksi tuli huimat 17 244 lasta ja nuorta opettajineen! DOKKINO on Euroopan suurin ympärivuotinen ja valtakunnallinen lasten ja nuorten elokuvatapahtuma.

ELOKUVAT

ALAKOULUSARJA

Alkukuva: Neliömetri luontoa (Suomi, 2014) 1:40 min
Alkukuvana nähdään DOKKINO-elokuvaverstaassa Kuusamossa Käylän koululla syksyllä 2014 valmistunut dokumentti, joka on täysin nuorten itse käsikirjoittama, kuvaama ja leikkaama. Elokuvassa tarkastellaan, mitä kaikkea mahtuukaan yhdelle neliömetrille luontoa.
Tekijät: Lauri Maaninka, Leevi Huttu ja Pekka Kumpula

Kuuntele! (Moet je horen! Hollanti 2013) 15 min
Kymmenvuotiaan Tristanin perhe on hieman erilainen kuin muut. Molemmat Tristanin vanhemmista ovat kuuroja, mutta Tristan ja hänen siskonsa kuulevat normaalisti. Tristan on taitava keskustelemaan kuurojen ihmisten kanssa, mutta muut pitävät kommunikointia usein vaikeana tai joskus jopa epämukavana. Tämä on myös esteenä kun Tristanin taitava jalkapalloilija-isä yrittää päästä poikansa futisjoukkueen valmentajaksi. Kaikki pitävät ajatusta mahdottomana, mutta Tristan on aivan varma, että hänen isästään tulisi loistava valmentaja jos hän vain saisi mahdollisuuden yrittää. Kuinka isä ja Tristan lopulta selviävät järjestämistään ylimääräisistä jalkapallotreeneistä?

Laylan sävel (Tro håb Afghanistan 2:5 – Laylas melodi, Tanska 2013) 16min
Layla ei ole nähnyt äitiään neljään vuoteen ja asuu kotikylänsä sijaan Afganistanin pääkaupungin Kabulin orpokodissa. Orpokodin arki kuitenkin maistuu Laylalle, koska toisin kuin kotikylässäänhän saa käydä koulua ja harrastaa musiikkia. Eräänä päivänä äiti ilmoittaa tulevansa käymään. Layla on huolissaan: Entä jos äiti haluaakin hänen palaavan takaisin kylään ja menevän naimisiin kuten muutkin kylän tytöt? Palaako Layla äitinsä mukana entiseen kotikyläänsä vai saako hän jäädä asumaan orpokotiin käyden koulua ja soittaen rumpuja?

Lasken päiviä, lasken öitä (Räknar dagar, räknar år, Ruotsi, 2014) 15 min
Miltä tuntuisi, jos oma äiti tai isä olisi vankilassa? Moalla, Maxilla ja Isalla on salaisuus: toinen heidän vanhemmistaan on syystä tai toisessa joutunut vankilaan. Moa näkee isäänsä vain silloin tällöin, Isan äiti taas on vankilassa jo toista kertaa. Max oli veljistään viimeinen, joka näki isän vankilan ulkopuolella. Miltä tuntuu elää erossa vanhemmasta ja kuinka kertoa siitä kavereille? Monella eri animaatiotekniikalla toteutettu dokumentti on vaikeasta aiheestaan huolimatta värikäs, ja haastaa pohtimaan mitä kaikkea animaation keinoin voidaankaan kertoa.

Kotkanpoika (Eagle Boy, Norja, 2013) 27  min
Kahdeksanvuotias intiaanipoika Sage viettää aurinkoiset kesäpäivänsä leikkien, uiden ja kalastellen joessa. Tulee kuitenkin päivä, jolloin hänen vanhempansa ilmoittavat muutosta Pohjois-Norjaan ja Sagen tulee aloittaa uusi koulu täysin vieraassa kulttuurissa, vieraan kielen ympäröimänä. Uudessa koulussa Sage on luokan ainoa poika, jolla on pitkät hiukset ja letit, eikä hän puhu lainkaan norjaa. Sage on kuitenkin neuvokas ja reipas poika – keksiikö hän keinon kertoa kulttuuristaan luokkatovereilleen?

YLÄKOULUSARJA

Alkukuva: Ongelmako? (Suomi, 2014) 4 min
Alkukuvana nähdään DOKKINO- elokuvaverstaassa Porissa Meri-Porin koulussa keväällä 2014 valmistunut dokumentti, joka on täysin nuorten itse käsikirjoittama, kuvaama ja leikkaama. Elokuva tarkastelee nuorten pakkomielteitä ja sitä, mistä ne syntyvät.
Tekijät: Ilmaisutaidon ryhmäläiset Malla Aaltonen, Hilda Huunonen, Vilma Nurmi, Anni Rantamäki, Jutta Viljama.

Tanssii tähtien tyylillä (In Stijl Dansen,  Hollanti 2012) 17 min
Neljätoistavuotias Eugène on tanssinut kilpatansseja kuusivuotiaasta lähtien. Tanssiminen ei ole poikien harrastus tai niin ainakin ajattelevat Eugènen luokkakaverit. Vaikka Eugènea kiusataan koulussa, se ei saa häntä lopettamaan tanssimista. Eugène aikoo näyttää koko koululle ettei häntä voi lannistaa. Onnistuuko Eugène vakuuttamaan luokkakaverinsa ja saako tanssiesitys luokan edessä koulukiusaamisen vihdoin loppumaan?

Rakkautta ja roskaa (Love and Rubbish, Venäjä 2012) 8 min
Minkälaista on elää nuoruus venäläisellä kaatopaikalla köyhyydessä, kun ei ole muuta kuin peltinen suoja kotina ja ajatukset täynnä unelmia sekä toiveita paremmasta tulevaisuudesta? Venäjällä on arviolta viisi miljoonaa koditonta, joista jopa miljoona on lapsia. Lyhyessä dokumentissa tutustutaan lapsiin ja nuoriin, jotka elävät elämäänsä ja pohtivat unelmiaan moskovalaisen kaatopaikan keskellä. Rosoisen tarinan taustalla pilkahtaa toivonkipinä ja ajatus – aina on toivoa.

Machganin päätös (Tro håb Afghanistan 4:5 – Machgans vilje, Tanska 2013) 16 min
Machganin isä käyttää päihteitä, eikä hän pysty työskentelemään tai elättämään perhettään. Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa asuvat Machgan, hänen äitinsä ja pikkuveljensä joutuvat pitämään huolta itsestään ja Machgan myy päivittäin purukumia kadulla auttaakseen perhettään tulemaan toimeen. Machganin horjumaton unelma on kuitenkin saada käydä koulua kuten muutkin ja hänen haaveensa on olla opettaja jonakin päivänä. Machgan ja hänen äitinsä päättävät, että isän käytökselle on tultava loppu. Kuinka käy Machganin koulunkäynnin ja pääseekö isä lopulta irti päihdekierteestään?

Sokea rakkaus (Blinde Liefde, Hollanti 2013) 30 min
Onko rakkaus todella sokea? Kuinka löytää elämänsä rakkaus vaikka ei voi nähdä? Dokumentissa seurataan kolmen sokean nuoren elämää ja pohditaan, kuinka sokeus vaikuttaa seurusteluun ja sen oikean löytämiseen. Mitä käy kun sokean Florianin tyttöystävä muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan? Mitä Merel ajattelee kun tapaa kahdeksan kuukauden Skype-keskustelujen jälkeen poikaystävänsä ensimmäistä kertaa livenä? Sokeiden nuorten elämässä seurustelu ja ihmissuhteet ovat aivan yhtä mutkikkaita kuin muidenkin nuorten. Haaveet kumppanin löytämisestä ovat universaaleja ikään, sukupuoleen tai muihinkaan ominaisuuksiin katsomatta.

NÄYTÖKSET

Helsinki 26.-30.1.2015
Kotka 10.2.2015
Oulu 17.3.
Rovaniemi 18.3.
Turku 9.4.
Kuopio 15.4.
Pori 16.4.
Mikkeli 22.-23.4.
Jyväskylä 6.5.
Vantaa 28.10. ja 30.10.
Espoo 3.11., 5.11., 9.11.
Tampere 10.11.
Vaasa 11.11.
Lappeenranta 18.11.
Kajaani 19.11.
Kuusamo 24.11.