LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT DOKUMENTTIELOKUVAT MUKANA FESTIVAALIN PERUSTAMISESTA SAAKKA

Vuonna 2023 DOKKINO järjestetään jo 21. kerran. Historiansa aikana DOKKINO on laajentunut Helsingissä järjestettävän festivaalin lastenohjelmistosta suosituksi valtakunnalliseksi koulujen elokuvatapahtumaksi. Juhlavuoden jälkeen DOKKINO jatkaa toimintaansa tarjoamalla näytöksiä myös ruotsinkielisille kouluryhmille.

Kun DocPoint perustettiin vuonna 2002, esitettiin ensimmäiset lapsille ja nuorille suunnatut elokuvat DocPoint-festivaalin ohjelmistossa. Vuonna 2003 lasten ja nuorten elokuvat saivat oman esityssarjansa. Lapsille ja nuorille haluttiin tarjota elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä.

Koulujen antamaan mediakasvatusopetukseen haluttiin tarjota apuvälineitä, ja elokuvien rinnalle kehitettiin alusta alkaen ammattilaisten kanssa yhteistyössä tuotetut opetusmateriaalit. Laadukkaiden ja monipuolisten materiaalien avulla elokuvia voidaan purkaa koululuokissa elokuvanäytöksen jälkeen. Sekä elokuvien että opetusmateriaalin haluttiin koskettavan nuoria ja nuorten elämää, avartavan maailmankatsomusta, tutustuttavan yleisönsä luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja tarjoavan elokuvan ja sen sisältöjen kautta niin media-, taide- kuin tunnekasvatustakin.

Vuonna 2020 DOKKINO järjestettiin poikkeusoloissa, rajoitetuin näytöksin. Haastavista ajoista huolimatta näytökset keräsivät teattereihin yli 4000 lasta ja nuorta opettajineen. DOKKINOssa reagoitiin poikkeusolojen tuomiin muutoksiin ja rajoituksiin, ja vuoden 2020 elokuvat tuotiin lisäksi katsottavaksi verkkonäytöksinä rajatulle yleisölle. Verkkonäytökset keräsivät yli 4000 innokasta katsojaa.

Poikkeusolojen jatkuessa vuosi 2021 toteutettiin lähes kokonaisuudessaan valtakunnallisena verkkotapahtumana. Teatterinäytöksistä päästiin nauttimaan Järvenpäässä ja Kajaanissa syksyn aikana. Haasteellisesta vuodesta huolimatta vuoden 2021 aikana DOKKINO keräsi yli 21 000 osallistujaa niin verkko- kuin teatterinäytösten pariin.

Vuonna 2022 näytöksiä järjestettiin niin verkossa kuin teattereissa. Kevät painottui verkkonäytöksiin, jotka keräsivät yli 7500 osallistujaa. Teattereihin päästiin jalkautumaan jo keväälläkin mm. Porissa, Mikkelissä ja Joensuussa, ja syksyllä järjestettiin yksistään teatterinäytöksiä. Teatterinäytökset saavuttivat vuoden aikana lähes 10 000 katsojaa.

Alati kasvanut kävijämäärä ja laajentunut kiertuetoiminta on tehnyt DOKKINOsta Euroopan suurimman valtakunnallisen ja ympärivuotisen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuman.

PIAN LAAJENNUTTIIN

Vuonna 2004 tapahtuma laajeni Helsingistä Turkuun ja Tampereelle. Seuraavana vuonna tapahtuma järjestettiin jo Porissa ja Jyväskylässä. Vuonna 2005 lasten ja nuorten sarja nimettiin toiminnan laajennuttua DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtumaksi.

Vuonna 2008 Espoossa alettiin järjestää omia DOKKINO-näytöksiä, ja vuonna 2009 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Oulussa. Syksyllä 2011 myös Vantaa sai omat DOKKINO-näytöksensä. Keväällä 2012 DOKKINO-kiertue saapui ensimmäistä kertaa Kuopioon. Marraskuussa 2013 DOKKINO laajeni myös Vaasaan ja Kuusamoon, ja vuonna 2014 mukaan tulivat Mikkeli ja Lappeenranta. Vuonna 2015 myös Lappi, Kainuu ja Kymenlaakso saivat omat tapahtumansa kun DOKKINO laajeni Rovaniemelle, Kajaaniin sekä Kotkaan. Vuonna 2016 DOKKINO järjestettiin 18 kaupungissa ympäri Suomea. Uusina kiertuekaupunkeina matkaan lähtivät Hämeenlinna ja Seinäjoki, jossa näytökset järjestettiin Ylistarossa.

DOKKINO 2019 -kiertue alkoi Helsingistä tammikuussa DocPoint–festivaalin yhteydessä nelipäiväisellä tapahtumalla. Helsingistä DOKKINO jatkoi maaliskuussa Kokkolaan, Rovaniemelle ja Ouluun. Tästä jatkettiin näytösten voimin Joensuuhun, Turkuun, Mikkeliin, Iisalmeen, Seinäjoelle, Poriin ja Jyväskylään. Syksyllä DOKKINO jatkoi menestyksekästä kiertuettaan matkaamalla Hämeenlinnaan, Savonlinnaan, Kuopioon, Vantaalle, Tampereelle, Vaasaan, Espooseen, Kajaaniin, Lappeenrantaan ja Kuusamoon.

MUKAAN TEKEMÄÄN LEFFOJA

Elokuvatyöpajatoiminta on ollut merkittävä osa DOKKINOa ensimmäisestä vuodesta lähtien. Työpajoissa oppilaat valmistavat elokuva-ammattilaisen ohjauksessa elokuvan, jonka ideoinnista ja käytännön toteuttamisesta he vastaavat mahdollisimman pitkälle itse. Työpajaryhmä ideoi, käsikirjoittaa, kuvaa, äänittää ja editoi yhden dokumenttielokuvan.

Työpajatoiminta on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi syventää mediakasvatusta tekemisen kautta. Nuoret oppivat ymmärtämään, mitä konkreettisesti tapahtuu kameran toisella puolella ja miten häilyvä faktan ja fiktion raja on. Työpajatoiminta opettaa myös toimimaan ryhmässä ja ymmärtämään, että elokuva syntyy ainoastaan yhteistyönä. Lisätietoa DOKKINOn ajankohtaisesta työpajatoiminnasta löytyy täältä.

Vuonna 2017 DOKKINO toteutti yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa videobloggaustyöpajoja, jotka tutustuttivat koululaiset oman elämänsä dokumentointiin. Vuoden 2016 aikana toteutettiin DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita 18 eri maakunnassa ympäri Suomea. Verstaissa lapset pääsivät toteuttamaan omat dokumenttielokuvansa ammattitaitoisen ja innostavan ohjaajan avustuksella. DOKKINO: Yhdessä! -verstaissa valmistuneet elokuvat esitettiin DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä Suomen juhlavuonna 2017. Verstaat ja juhlanäytökset olivat osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Menneiden vuosien DOKKINO-esityssarjat ja näytökset