Kuvassa kaksi tyttö istumassa ja juttelemassa toisilleen.

Mikä on DOKKINO?

DOKKINO on DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, joka kiertää vuosittain Suomen paikkakunnilla. DOKKINO-näytöksissä esitettävät elokuvat ovat kouluryhmille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Näytöskokonaisuuksia on kaksi: alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat elokuvasarjansa.

DOKKINO-vuosi käynnistyy Helsingissä DocPoint-festivaalin yhteydessä, missä vuoden elokuvat saavat ensi-iltansa. Tämän jälkeen DOKKINO lähtee kiertueelle ympäri Suomen. Vuonna 2023 DOKKINO viettää jo 21. toimintavuottaan, ja edellisvuoden tapaan jatkaa ruotsinkielistä näytöstoimintaa.

DOKKINO-näytökset pyritään järjestämään paikallisessa elokuvateatterissa, jonne kutsutaan paikkakunnan 4.-9. –luokkalaiset. Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla pyritään täten vahvistamaan elokuvakasvatusta ja tarjoamaan nuorille elokuvassa käynnin vaikuttava kokemus. DOKKINO pyrkii tarjoamaan lapsille ja nuorille elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä.

Koulujen antamaan mediakasvatusopetukseen haluttiin tarjota apuvälineitä, ja elokuvien rinnalle kehitettiin alusta alkaen ammattilaisten kanssa yhteistyössä tuotetut opetusmateriaalit. Laadukkaiden ja monipuolisten materiaalien avulla elokuvia voidaan purkaa koululuokissa elokuvanäytöksen jälkeen. Sekä elokuvien että opetusmateriaalin haluttiin koskettavan nuoria ja nuorten elämää, avartavan maailmankatsomusta, tutustuttavan yleisönsä luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja tarjoavan elokuvan ja sen sisältöjen kautta niin media-, taide- kuin tunnekasvatustakin.

DOKKINO järjestää näytösten ohella vaihtelevasti elokuvaverstastoimintaa valikoiduissa kiertuekaupungeissa. Elokuvaverstaita ei järjestetä toistaiseksi, mutta mahdollisista tulevista verstaista viestitään DOKKINOn verkkosivuilla sekä somekanavissa.

Vuonna 2020 DOKKINO järjestettiin poikkeusoloissa, rajoitetuin näytöksin, keräten teattereihin yli 4000 lasta ja nuorta opettajineen. DOKKINOssa reagoitiin poikkeusolojen tuomiin muutoksiin ja rajoituksiin ja vuoden 2020 elokuvat tuotiin lisäksi katsottavaksi verkkonäytöksinä rajatulle yleisölle. Verkkonäytökset keräsivät yli 4000 innokasta katsojaa.

Poikkeusolojen jatkuessa vuosi 2021 toteutettiin lähes kokonaisuudessaan valtakunnallisena verkkotapahtumana. Teatterinäytöksistä päästiin nauttimaan Järvenpäässä ja Kajaanissa syksyn aikana. Haasteellisesta vuodesta huolimatta vuoden 2021 aikana DOKKINO keräsi yli 21 000 osallistujaa niin verkko- kuin teatterinäytösten pariin.

Vuonna 2022 näytöksiä järjestettiin niin verkossa kuin teattereissa. Kevät painottui verkkonäytöksiin, jotka keräsivät yli 7500 osallistujaa. Teattereihin päästiin jalkautumaan jo keväälläkin mm. Porissa, Mikkelissä ja Joensuussa, ja syksyllä järjestettiin yksistään teatterinäytöksiä. Teatterinäytökset saavuttivat vuoden aikana lähes 10 000 katsojaa.

Laajentunut kiertuetoiminta, korkeat kävijämäärät sekä tapahtuman saama erinomainen palaute ovat osoittaneet, että lapset ja nuoret tarvitsevat tämänkaltaisia tapahtumia tukemaan kouluissa annettavaa mediakasvatusta ja helpottamaan nuorille tärkeiden asioiden käsittelyä.

Vuoden 2023 DocPoint-festivaali järjestetään 31.1.–5.2.2023 välisenä aikana, ja vuoden ensimmäiset DOKKINO-näytökset käynnistyivät festivaalin yhteydessä.

Lisätietoja: dokkino(at)docpoint.fi

Kuva alakoulusarjan elokuvasta Safiyan elokuva (Huibert van Wijk, 2021)