Mikä on DOKKINO?

Kuva vuoden 2019 yläkoulusarjan elokuvasta Minun kehoni, minun valintani

Mikä on DOKKINO?

DOKKINO on DocPointin järjestämä valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, joka kiertää vuosittain ympäri Suomen paikkakuntia. DOKKINO-elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Sarjoja on kaksi: alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa.

DOKKINOn vuosi saa alkunsa Helsingistä, jossa vuoden elokuvat saavat ensi-iltansa. Tämän jälkeen DOKKINO lähtee kiertueelle ympäri Suomea.

DOKKINO pyrkii tarjoamaan lapsille ja nuorille elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä. Alusta alkaen tärkeässä roolissa on ollut myös opetusmateriaali, jota DOKKINO tuottaa ja tarjoaa koulujen antaman mediakasvatusopetuksen apuvälineiksi. Opetusmateriaalin avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen. DOKKINO-näytökset järjestetään aina elokuvateatterissa, jonne on kutsuttu kaikki paikkakunnan 4.-9. –luokkalaiset. Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla pyritään täten vahvistamaan elokuvakasvatusta ja tarjoamaan nuorille elokuvassa käynnin maaginen kokemus.

DOKKINO tarjoaa myös elokuvaverstaita, joissa luokka saa valmistaa oman, lyhyen dokumenttielokuvan. Vuonna 2017 DOKKINO toteutti yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa videobloggaustyöpajoja, jotka tutustuttivat koululaiset oman elämänsä dokumentointiin. Vuoden 2016 aikana toteutettiin DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita 18 eri maakunnassa ympäri Suomea. Verstaissa lapset pääsivät toteuttamaan omat dokumenttielokuvansa ammattitaitoisen ja innostavan ohjaajan avustuksella. DOKKINO: Yhdessä! -verstaissa valmistuneet elokuvat esitettiin DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä Suomen juhlavuonna 2017. Verstaat ja juhlanäytökset olivat osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Vuonna 2018 DOKKINOn menestys jatkui vahvana, kun yli 18 000 lasta ja nuorta opettajineen ympäri Suomea osallistuivat kiertuenäytöksiin. Kasvaneet kävijämäärät sekä tapahtuman saama erinomainen palaute osoittavat, että lapset ja nuoret tarvitsevat tämänkaltaisia tapahtumia tukemaan kouluissa annettavaa mediakasvatusta ja helpottamaan nuorille tärkeiden asioiden käsittelyä.

DOKKINO-tapahtuman järjestää DocPoint-elokuvatapahtumat ry. 19. DocPoint-festivaali järjestetään Helsingissä 27.1.–2.2.2020.

Lisätietoja DOKKINOsta: dokkino(at)docpoint.info.