Historia

Lasten ja nuorten dokkarit ovat olleet osa DocPointia festivaalin perustamisesta saakka.

Vuonna 2019 DOKKINO järjestetään jo 17. kertaa. Historiansa aikana DOKKINO on laajentunut Helsingissä järjestettävän festivaalin lastenohjelmistosta suosituksi valtakunnalliseksi tapahtumaksi.

Vuonna 2018 DOKKINO jatkoi vahvaa suosiotaan, kun yli 18 000 lasta ja nuorta ympäri Suomea osallistuivat näytöksiin. Kasvanut kävijämäärä on tehnyt DOKKINOsta Euroopan suurimman valtakunnallisen ja ympärivuotisen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuman.

Kun DocPoint perustettiin vuonna 2002, esitettiin ensimmäiset lapsille ja nuorille suunnatut elokuvat DocPoint-festivaalin ohjelmistossa. Vuonna 2003 lasten ja nuorten elokuvat saivat oman esityssarjansa.

Lapsille ja nuorille haluttiin tarjota elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä. Koulujen antamaan mediakasvatusopetukseen haluttiin tarjota apuvälineitä, ja elokuvien rinnalle kehitettiin alusta alkaen opetusmateriaali, jonka avulla elokuvia voitiin purkaa koululuokissa elokuvanäytöksen jälkeen.

Sekä elokuvien että opetusmateriaalin haluttiin koskettavan nuoria ja nuorten elämää, avartavan maailmankatsomusta, tutustuttavan yleisönsä luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja tarjoavan elokuvan ja sen sisältöjen kautta niin media-, taide- kuin sosiaalikasvatustakin.

Pian laajennuttiin

Vuonna 2004 tapahtuma laajeni Helsingistä Turkuun ja Tampereelle. Seuraavana vuonna tapahtuma järjestettiin jo Porissa ja Jyväskylässä. Vuonna 2005 lasten ja nuorten sarja nimettiin toiminnan laajennuttua DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtumaksi.

Vuonna 2008 Espoossa alettiin järjestää omia DOKKINO-näytöksiä, ja vuonna 2009 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Oulussa. Syksyllä 2011 myös Vantaa sai omat DOKKINO-näytöksensä. Keväällä 2012 DOKKINO-kiertue saapui ensimmäistä kertaa Kuopioon. Marraskuussa 2013 DOKKINO laajeni myös Vaasaan ja Kuusamoon, ja vuonna 2014  mukaan tulivat Mikkeli ja Lappeenranta. Vuonna 2015 myös Lappi, Kainuu ja Kymenlaakso saivat omat tapahtumansa kun DOKKINO laajeni Rovaniemelle, Kajaaniin sekä Kotkaan.

Vuonna 2016 DOKKINO järjestettiin 18 kaupungissa ympäri Suomea. Uusina kiertuekaupunkeina matkaan lähtivät Hämeenlinna ja Seinäjoki, jossa näytökset järjestettiin Ylistarossa.

DOKKINO 2019 -kiertue alkaa Helsingistä tammikuussa DocPoint–festivaalin yhteydestä neljäpäiväisellä tapahtumalla. Helsingistä DOKKINO jatkaa helmikuussa Kotkaan ja sen jälkeen kiertää kevätkaudella Joensuussa, Oulussa, Rovaniemellä, Kokkolassa, Turussa, Mikkelissä, Iisalmessa, Seinäjoella, Porissa ja Jyväskylässä. Syksyllä DOKKINO jatkaa vielä Hämeenlinnaan, Savonlinnaan, Kuopioon, Vaasaan, Kuusamoon, Espooseen, Vantaalle, Lappeenrantaan, Tampereelle ja Kajaaniin.

Mukaan tekemään leffoja

Elokuvatyöpajatoiminta on ollut merkittävä osa DOKKINOa ensimmäisestä vuodesta lähtien. Työpajoissa oppilaat valmistavat elokuva-ammattilaisen ohjauksessa elokuvan, jonka ideoinnista ja käytännön toteuttamisesta he vastaavat mahdollisimman pitkälle itse. Työpajaryhmä ideoi, käsikirjoittaa, kuvaa, äänittää ja editoi yhden dokumenttielokuvan.

Työpajatoiminta on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi syventää mediakasvatusta tekemisen kautta. Nuoret oppivat ymmärtämään, mitä konkreettisesti tapahtuu kameran toisella puolella ja miten häilyvä faktan ja fiktion raja on. Työpajatoiminta opettaa myös toimimaan ryhmässä ja ymmärtämään, että elokuva syntyy ainoastaan yhteistyönä. Lisätietoa DOKKINOn ajankohtaisesta työpajatoiminnasta löytyy täältä.

DOKKINO on osallistunut lähestyvään Suomen juhlavuoteen jo ennakkoon järjestämällä DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita ympäri Suomea 18 eri maakunnassa vuoden 2016 aikana. Verstaissa valmistuneet elokuvat nähtiin Suomen juhlavuonna 2017 DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä. DOKKINO: Yhdessä! -verstaat ja -juhlanäytökset olivat osa Suomi 100 -hankkeen virallista ohjelmaa.

 

Menneiden vuosien DOKKINO-esityssarjat ja näytökset: