Nuoria makaamassa sängyllä yhdessä kasassa

DOKKINO-TEEMA 2022: MUSTA TUNTUU

Erilaiset tunnekokemukset ovat tärkeä osa elämää ja jokaisella on oikeus omiin tunteisiin. Ilon ja naurun keskellä joutuu joskus kohtaamaan epävarmuutta, pelkoa ja jopa surua. Omat tunteet kannattaa kuitenkin oppia kohtaamaan arastelematta, sillä tunnekokemusten käsittely antaa eväitä elämänpituiselle matkalle. On myös hyvä muistaa, että harva on lopulta yksi omien tuntemustensa ja kokemustensa kanssa, ja avun pyytäminen on jokaisen oikeus.

Vuoden 2022 teema Musta tuntuu nostaa esille lapsia ja nuoria, jotka lähestyvät muuttunutta elämäntilannettaan ja kohtaamiaan haasteita rohkeasti omana itsenään. Elokuvissa esiintyville lapsille ja nuorille heikkoudet eivät ole häpeä eikä haasteista selvitäkseen tarvitse olla superihminen. Musta tuntuu teemana tuo esille erityisesti hyvinvoinnin merkityksen elämässä, mikä luo tilaa tunteiden kohtaamiselle sekä käsittelylle; myös kysymykset ihmisarvosta nousevat teeman myötä pinnalle. Elokuvat tarjoavat nuorille katsojille vaikuttavia roolimalleja ja koskettavia tarinoita, ja muistuttavat siitä, että jokaisella on oikeus omannäköiseen elämään ja tulevaisuuteen.

Alakoulusarjan elokuvissa liikutaan ja liikututaan tunteiden matkassa Merihevonen avaa koskettavasti nuoren tytön ja tämän perheen pakolaistarinaa. Perhosia vatsassa taas pureutuu ihastumisen tematiikkaan ja kutittelee sopivasti nauruhermoja. Yaren ja aurinko vie muistojen täytteiselle matkalle suruleirille, missä kohdattavana ovat elämän yllättävät käänteet.

Yläkoulusarjan elokuvissa pohditaan omia tulevaisuuden näkymiä sekä jaksamista elämän aallokossa. Naomin salaisuus lähestyy horjuvan mielenterveyden tematiikkaa äidin ja tyttären tarinan kautta. Ole hyvä ja odota avaa silmiä ihmisoikeuksien kannalta, kun nuoret veljekset etsivät pääsyä pois pakolaiskeskuksesta. Että tuntisin eläväni vie siihen hetkeen elämässä, kun kaikki tiet ovat avoinna ja ystävyys näyttää suurimman voimansa.

DOKKINO-elokuvat toimivat puhuttelevien teemojen ohella hyvänä empatiakasvatuksena, antaen nuorille tilaa asettua toisen asemaan ja pohtia hyvän elämän lähtökohtia. Elokuvat ja niihin liittyvät opetusmateriaalitehtävät rohkaisevat lapsia ja nuoria ilmaisemaan oman mielipiteensä sekä tarttumaan toimeen itselle tärkeiden asioiden puolesta.

Kuva yläkoulusarjan elokuvasta Että tuntisin eläväni (Milja Härkönen, 2019)