Rauli Virtanen: Tervetuloa sotahotelliin!

Tervetuloa sotahotelliin!

Hotel Machine nostokuva

Konfliktien aikana pressihotelleissa pyörii jos jonkinmoista porukkaa. Hotel Machine -dokumentissa vieraillaan muun muassa Sarajevon Holiday Innissä ja Kabulin Serenassa.

Nopeatempoiselle uutisjournalismille nämä hotellit ovat karrikoiduimmillaan tätä: Reportteri tupsahtaa paikalle. Jututtaa hotellissa nopeasti konfliktin osapuolia ja kollegoita. Saa kotitoimitukselta tuoreimman tilanneraportin ja kysymykset pian alkavaa live-lähetystä varten. Sitten nopeasti hotellin katolle rekvisiittana luotiliivit ja kypärä, ja juttua eetteriin. Looking good!

HM07_recept-gaza copieMiksi me toimittajat sitten asumme näissä täyden palvelun laitoksissa? Koska pressihotellissa parveilevat usein “kaikki”: ministerit, kenraalit, kapinalliset, diplomaatit, avustus-, kansalaisoikeus- ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajat, ulkomaiset ja paikalliset “journot”, asekauppiaat, rahanvaihtajat, salakuljettajat, sutenöörit, vakoojat, taksinkuljettajat, ja niin edelleen. Toki noista lähteistä saa monta juttua ilman, että uutistoimittajan tarvitsee lainkaan poistua kentälle haastattelemaan “todellisia” ihmisiä tai käymään pakolaisten luona, sairaalassa, vankilassa tai vaikkapa hautajaisissa.

HM14_smoke copieTuttuja paikkoja näyttävä Hotel Machine on mainio ja realistinen, sillä se kertoo toimittajille tärkeistä henkilöistä; fixereistä ja hotellien henkilöstöstä. Fixerit, tulkit ja autonkuljettajat riskeeraavat henkensä kerta toisensa jälkeen opastaessaan niitä, jotka lähtevät ulos hotellista. Mutta siinä missä vieraileva toimittaja tekee riskialttiin matkan kerran tai pari, paikallinen avustaja on vaarassa kuukaudesta, jopa vuodesta toiseen ilman vakuutuksia tai kunnon palkkaa. Kannammeko me vastuuta heistä tai heitä mahdollisesti kaipaamaan jääneistä omaisista jos ja kun jotain sattuu? Pääsääntöisesti emme.

Yhtä uhrautuvasti, ilman turvaverkkoa, toimivat myös hotellien työntekijät, jotka pitävät ääriolosuhteissa huolta siitä, että journalisteilla on vettä, valoa, lämpöä, nettiyhteys, pedattu sänky, tuoretta kalaa ja viiniä. He lähtevät töistä usein yöllä ja palaavat aamuhämärissä halki vaarallisten korttelien. On pakko, sillä he pelkäävät menettävänsä työpaikkansa, merkitseehän sota monen hotellin ja turismin kuolemaa.

El Salvadorin sisällissodan ajalta muistan aamiaishuoneen tarjoilijan Marian, joka aina saapui enemmän tai vähemmän kauhistuneena kaupunkisodan keskeltä pressihotelliimme Camino Realiin. Hän oli yksi minun tietolähteistäni hymy, jonka halusin nähdä joka aamu varmistuakseni, että hän oli vielä elossa.

hotel-machine-taustakuva

Rauli Virtanen
Toimittaja ja tietokirjailija

Hotel Machine esitetään DocPointissa
Ma 23.1. klo 20:50, Kinopalatsi 1
Ke 25.1. klo 19:15, Korjaamon kulmasali
La 28.1. klo 18:15, Korjaamon kulmasali

Kuvat elokuvasta Hotel Machine (ohj. Emanuel Licha)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *