DocPointin 15-vuotisjuhlasarjassa nähdään taiteellisten johtajien suosikit!

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 15. kerran. Matkan varrella festivaalilla on ehtinyt olla kuusi taiteellista johtajaa. Juhlavuoden kunniaksi heistä jokainen valitsi DocPointissa menneinä vuosina esitetyistä elokuvista yhden, joka ansaitsisi tulla esitetyksi uudestaan.

Arto Halonen (taiteellinen johtaja vuosina 2002–2004)

LITTLE_DIETER_NEEDS_TO_FLY_nostokuva_nettiinLittle Dieter Needs to Fly (ohj. Werner Herzog)

”Uskomaton ja kiehtova selvitytymistarina yhdistettynä Herzogin regressoivaan metodiin, jossa päähenkilö palautetaan tarinan tapahtumapaikoille, tuo koskettavuutta ja uusia kulmia ihmismielen toimintaan.”

 

 

Kristina Schulgin (taiteellinen johtaja vuosina 2005–2007)

IN_THE_PIT_nostokuva_nettiin_K_Ana_Lorena_OchoaIn the Pit (ohj. Juan Carlos Rulfo)

”Tää on vaan niin hyvä leffa. Pienen duunariporukan vaihtuvat hetket, erilaiset luonteet ja runollinen mystiikka huikeissa ’lavasteissa’ työmaalla, jonka loppua ei näy, antaa aikaa ajatuksille. Taitavasti leikattu puhdas dokumenttielokuva huipentuu noin kymmenen minuutin mittaiseen loppukuvaan.”

 

Virpi Suutari (taiteellinen johtaja vuonna 2008)

IT_HAPPENED_JUST_BEFORE_nostokuvaIt Happened Just Before (ohj. Anja Salomonowitz)

”Anja Salomonowitzin tyylitellyssä elokuvassa viisi ’tavallista’ itävaltalaista kertoo viiden naiskaupan uhrin tarinan ikään kuin omina kokemuksinaan, pakotettuina eläytymään toisten, vieraiden ihmisten elämään. He sanovat ’minä’ näiden naisten puolesta ja pakottavat katsojan näkemään heidät, joita ei haluta nähdä. Elokuva tuo maahanmuutto-keskusteluun tärkeän moraliteetin: kukaan meistä ei ole ulkopuolinen.”

Erkko Lyytinen (taiteellinen johtaja vuosina 2009–2011)

ALT_ER RELATIVT_nostokuva_K_Erik_MolbergEverything is Relative (ohj. Mikala Krogh)

”Mikala Krogh ei kaihda vaikeaa ja epäkonkreettista aihetta. Tämä elokuva jäi mieleen rohkeana, omaperäisenä ja impulsiivisena teoksena. En muistanut tarinasta mitään, mutta muistin tunnetilan, elokuvantekijän halun sanoa oma sanansa elämän tarkoituksesta ja kaiken suhteellisuudesta. Ehkä sitä dokumenttielokuvat ovat minulle antaneet: perspektiiviä ja ymmärrystä omasta paikastani tässä maailmassa.”

Erja Dammert (taiteellinen johtaja vuosina 2012–2013)

PLANET_OF_SNAIL_nostokuvaPlanet of Snail (ohj. Yi Seung-Jun)

”Maailman kaunein rakkausdokumentti.”

 

 

 

Ulla Simonen (taiteellinen johtaja vuosina 2014–2016)

SANS_SOLEIL_nostokuva_nettiinSans Soleil (ohj. Chris Marker)

Sans Soleil on elokuva, joka festivaalin pitäisi näyttää vähintään viiden vuoden välein. Se on pohja, raamattu, kaikki, ainakin dokumentaristille. Valitsin elokuvan myös siksi, etten ole koskaan nähnyt sitä kankaalta itse. Ehkä nyt on sen aika?”