Äänesi ratkaisee DocPointissa: Yleisöltä Ylelle -kilpailu ja kotimainen katsojien suosikki

YLEISÖLTÄ YLELLE: ÄÄNESTÄ LEFFA TELEVISIOON!

Ääni ratkaisee – DocPointissa myös katsoja voi vaikuttaa!

Bongasitko ohjelmistostamme dokumentin, jonka serkkusi Sastamalassa tulisi ehdottomasti nähdä? Tai etkö ehdi itse festivaaliviikolla elokuviin, mutta haluaisit uuden mahdollisuuden nähdä ohjelmiston dokumentteja? Yleisöltä Ylelle on yleisökilpailu, jossa Sinä katsojana vaikutat suosikkiasi äänestämällä siihen, minkä DocPoint-elokuvan Yle esittää ohjelmistossaan kevään 2016 aikana.

Äänestys alkaa perjantaina 22.1.2016 Ylen sivuilla. Äänestysaikaa on lauantai 30.1. klo 18 asti.

Kilpailussa mukana ovat:

Under the Sun

UNDER_THE_SUN_nostokuvaZin-Mi on ”aivan tavallisen perheen” 8-vuotias tytär ”maailman parhaassa valtiossa”, Pohjois-Koreassa. Kuulu venäläinen dokumentaristi Vitali Manski kuvaa perheen arkea vuoden ajan. Pohjois-Korean tuottamassa elokuvassa kaikki on tietysti täysin lavastettua: perheenjäsenet ovat näyttelijöitä, repliikit kirjoitettuja ja moneen kertaan harjoiteltuja.

Manski kiepauttaa elokuvan metatasolle, jättää kamerat päälle ennen ja jälkeen virallisten osuuksien ja siirtyy kuvaamaan kulissien rakennuksen ja ylläpidon mekanismeja. Tuloksena on tutkielma totaalisesta propagandasta.

Censored Voices

CENSORED_VOICES_nostokuva

Harmaantuneet herrasmiehet kuuntelevat hiljaa nuoremman itsensä kertomusta lähes viidenkymmenen vuoden takaa. Tarinat vievät vuoteen 1967, jolloin Egyptin, Jordanian ja Syyrian muodostama arabiliittouma hävisi kuudessa päivässä sodan Israelia vastaan.

Viikko taistelujen päättymisen jälkeen ryhmä kibbutznikkejä, joista tunnetuimpina Amos Oz ja Avraham Shapira, jututtavat rintamalta palanneita. Rivisotilaiden rehellisyys riisuu Daavidin ja Goljatin uusintaotteluna markkinoidun konfliktin yhtä rujoksi kuin minkä tahansa muunkin sodan. Yksittäiset tarinat yhtyvät kamaluuden kaanoniksi

 

A Syrian Love Story

A_SYRIAN_LOVE_STORY_nostokuva

Amer ja Raghda tapasivat toisensa syyrialaisessa vankilassa 20 vuotta sitten. Ensimmäinen asia, jonka Amer Raghdasta näki, olivat naisen veriset kasvot, kun tämä heitettiin viereiseen selliin. Vankilassa he rakastuivat, ja vapaaksi päästyään menivät naimisiin ja saivat lapsia. Vallankumouksellisen ja poliittisesti aktiivisen Raghdan on kuitenkin vaikea asettua aloilleen viettämään perhe-elämää. Sota ei jää taakse Ranskaan muuttamisen myötä: väkivaltaisuuksia paennut pariskunta huomaa taistelevansa keskenään.

Sean McAllister on ohjaaja, joka laittaa itsensä likoon ja heittäytyy kuvaamiinsa tapahtumiin. Niiden viiden vuoden aikana, joina hän pariskuntaa kuvaa, hänestä tulee lähestulkoon perheenjäsen. Kun McAllister pidätetään, perheen tarina saa uuden traagisen käänteen.

Tell Spring Not to Come This Year 

TELL_SPRING_NOT_TO_COME_nostokuva

Saeed Taji Faroukyn ja Michael McEvoyn elokuvassa Afganistan näyttäytyy anteeksiantamattomana juoksuhiekkana, josta länsimaat ovat pesseet kätensä. Dokumentissa pääosissa ovat ANA:n kolmannen pataljoonan kapteeni Jalaluddin ja sotamies Sunnatullah, joiden tarinat ja asenteet sekä motiivit maanpuolustukseen ovat hyvin erilaiset. Ensimmäinen tuntee vastuuta kotimaansa tulevaisuudesta ja alaisistaan, kun taas toiselle taistelu Talibania vastaan on vain ainoa mielekäs tapa elää maassa, joka ei juuri tarjoa muuta rakennetta elämään.

Tell Spring Not to Come This Year menee kursailemattomasti ja pelottomasti keskelle taistelua ja kuvaa sotaa yhtä väkevästi kuin raadollisimmat Hollywood-tuotannot.

Reach for the SKY

REACH_FOR_THE_SKY_nostokuva

Etelä-Koreassa Suneungiksi kutsuttu koe ratkaisee sen, ketkä pääsevät maan arvostetuimpiin yliopistoihin. Huippukouluun päästäkseen kokeesta täytyy saada täydet pisteet. Hierarkkisessa yhteiskunnassa hyvään yliopistoon pääseminen on monille ainoa nousta yhteiskunnan hierarkiassa ja saada arvostetumpi asema kuin vanhemmillaan.

Reach for the SKY seuraa kolmea kokeeseen valmistautuvaa nuorta: Hye-iniä, Hyaon-whata ja Minjoonia. Osa heistä kokeilee jo toista kertaa onneaan. Jos kokeessa epäonnistuu, on mentävä huonona pidettyyn yliopistoon tai opiskeltava toinen vuosi, jotta voisi kokeilla koetta uudelleen. Dokumentti on silmiä avaava tutkielma koulutusjärjestelmästä ja sen ehdoilla elävistä ihmisistä.

Äänestä suosikkiasi täällä.

KATSOJIEN SUOSIKKI: VALITSE SUOSIKKISI KOTIMAISEN SARJAN ELOKUVISTA!

Yleisö saa jälleen valita suosikkinsa DocPointin kotimaisen sarjan elokuvista. Festivaaliviikon aikana Kotimaisen esityssarjan elokuvien näytöksissä yleisö pääsee antamaan äänensä juuri nähdylle elokuvalle. Vuonna 2014 yleisöpalkinnon voitti Iiris Härmän Hyvästi Afrikka. Kenen sinä haluat voittavan tänä vuonna?

KRIITIKON VALINNAT:

Kotimaisen esityssarjan elokuvia palkitsee myös Lauren Wissot, elokuvakriitikko, Filmmaker Magazinen toimittaja ja Hot Springs -dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistopäällikkö. Wissot valitsee DocPointin kotimaisesta sarjasta kolme suosikkiaan.

Kaikki DocPoint-festivaalilla palkittavat – Apollo-palkittu, Yleisöltä Ylelle -kilpailun voittaja, Katsojan suosikki ja Kriitikon valitsemat elokuvat – julkistetaan Kehuklubilla lauantaina 30.1. klo 20–21, Korjaamon Vintillä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa juhlistamaan voittajia!