DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma rikkoi jälleen katsojaennätyksensä

DOKKINO on Euroopan suurin valtakunnallinen ympärivuotinen elokuvakiertue lapsille ja nuorille. Tänään Kuusamossa päättyvä vuoden 2015 “Mahtavan vahva minä” -kiertue keräsi
17 244 katsojaa 16 paikkakunnalla.

DOKKINO on DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä lasten ja nuorten dokumenttielokuva- ja mediakasvatuskiertue, jonka teema vaihtuu joka vuosi. Kiertue tutustuttaa alle 16-vuotiaat katsojat luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja ohjaa ymmärtämään dokumentaarista kerrontaa niin elokuvissa, uutisissa kuin sosiaalisen median kuvallisissa esityksissäkin. DOKKINO-tuotantokokonaisuus sisältää dokumenttielokuvanäytökset, oppimateriaalipaketin opettajille sekä erikseen tilattavia, ammattilaisten vetämiä dokumenttielokuvaverstaita koululaisille. DOKKINO-elokuvat antavat lapsille ja nuorille ajattelemisen aiheita sekä samastumisen kohteita ympäri maailmaa.

DOKKINO-kiertue on kerännyt erinomaista palautetta niin opettajilta kuin oppilailtakin. ”DOKKINOn kasvaminen ja sen merkittävä rooli koulujen mediakasvatuksen tukena on määrätietoisen ja tiiviin yhteistyön tulosta”, kiittelee DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n toiminnanjohtaja Ulla Bergström koulujen osallistumista.

DOKKINO on myös merkittävä lasten ja nuorten dokumenttielokuvien levittäjä. Bergströmin mielestä on valitettavaa, ettei DOKKINOn mainio katsojamäärä siirry suomalaisen elokuvan kävijätilastoihin. ”DOKKINOssa näytettävät elokuvat tulevat pääsääntöisesti muualta. Ohjelmistossa näkyy Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Hollannin panostus lasten dokumenttielokuvien tuotantoon.” Bergströmillä onkin toive suomalaisen elokuvarahoituksen suuntaamisesta: ”Suomalainen dokumentaari on laadukasta, luovaa ja kansainvälisesti arvostettua. Lapsille ja nuorille suunnattuja dokumenttielokuvia täällä ei kuitenkaan juuri tehdä. Meillä on jo pelkästään DOKKINOssa lähes 20 000 innokasta dokkarikatsojaa odottamassa suomalaisia leffoja. DOKKINOn kaltaista levitystoimintaa tehdään Euroopassa laajalti, joten yleisöpohja ja levitystoiminta suomalaiselle lastendokumenttielokuvalle on jo valmis – elokuvat vain puuttuvat. Kyseessä eivät ole miljoonabudjettien leffat, joten kynnyksen ei pitäisi olla kovin suuri.”

Vuonna 2016 alkaa kolmivuotinen kehityshanke, jolla parannetaan DOKKINO-kiertueen maantieteellistä saavutettavuutta, uusitaan opetusmateriaali mobiilioppimiseen sopivaksi, lisätään lasten ja nuorten dokumenttielokuvaverstaita ja juhlitaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta nostamalla koululaisten dokumenttielokuvat DocPoint-festivaalin osaksi.

Eagle Boy still1
Kuva ”Mahtavan vahva minä” -kiertueen elokuvasta Eagle Boy (ohj. Gry Elisabeth Mortensen)