DocPoint 2015 ohjelmistopaljastuksia: Kohudokkari Edward Snowdenista ja muita uutuuksia

CITIZENFOUR_katalogi

DocPointin pääseminaarielokuvana nähdään festivaalin odotetuimpiin dokumentteihin kuuluva Laura Poitrasin CITIZENFOUR (USA/Saksa 2014). Vuonna 2013 Poitras alkoi saada salakoodattuja viestejä nimimerkiltä ”citizen four”, joka väitti pitävänsä hallussaan todistusaineistoa USA:n ja eri tiedustelupalveluiden salaperäisistä, laittomista valvontaohjelmista. Poitras nappasi kameran mukaansa ja matkusti yhdessä kahden journalistin kanssa Hong Kongiin tapaamaan viestien lähettäjää, joka paljastui Edward Snowdeniksi. CITIZENFOUR on tosielämän trilleri, jonka ennennäkemätön kuvamateriaali paljastaa, kuinka Snowden jakaa arkaluontoisen todistusaineistonsa Poitrasin – ja koko maailman kanssa. Poliittisista aiheistaan tunnetun ja palkitun dokumentaristin uutuus on ällistyttänyt yleisöjä useilla elokuvafestivaaleilla.

Festivaalimenestyjiin lukeutuu myös Hanna Polakin vaikuttava Something Better to Come (Tanska/Puola 2014). Elokuva seuraa peräti 14 vuoden ajan Yula-nimistä tyttöä, joka asuu jättimäisellä kaatopaikalla lähellä Moskovaa yhdessä perheensä kanssa. Something Better to Come teki vastikään järjestetyllä Amsterdamin kansainvälisellä dokumenttielokuvafestivaalilla (IDFA) niin suuren vaikutuksen, että elokuva huomioitiin täysin poikkeuksellisesti tuomariston erikoispalkinnolla.

children_404_nostoVenäjän poliittiseen tilanteeseen pureutuvat Children 404 (Venäjä 2014) ja Victory Day (Venäjä 2014), jotka käsittelevät itänaapurissa vuonna 2013 voimaan tullutta homovastaista lakia. Askold Kurovin ja Pavel Loparevin ohjaama Children 404 kertoo samannimisestä nettiprojektista, jossa seksuaalivähemmistöön kuuluvat venäläisnuoret jakavat kokemuksiaan vihasta ja syrjinnästä. Elokuva joutui sensuurin hampaisiin Venäjällä ja sitä jaettiinkin elokuvafestivaalin katsojille poikkeuksellisesti muistitikun kautta. Viime DocPointissa vierailleen Alina Rudnitskajan Victory Day -lyhytdokumentti antaa niin ikään äänen seksuaalivähemmistöille.

Politiikan lisäksi näkyvä aihepiiri vuoden 2015 festivaalilla on luonto ja erityisesti meri. Jos de Putterin kaunis ja älykäs elokuva See No Evil (Hollanti/Belgia 2014) esittelee maailman kolme tunnetuinta ihmisapinaa. Eläkepäiviään viettävät viimeinen elossa oleva Tarzan-elokuvien tähti Cheetah, lajinsa älykkäimpiin kuuluvan Kanzi ja avaruusajan koeapina Knuckles. Heidän elämäntarinansa avaavat kysymyksen apinoiden ihmisoikeuksista.

Meriteemaa ja samalla festivaalin klassikko-osastoa edustavat legendaarisen tutkimusmatkailijan Jacques Cousteaun kaksi merenalaista maailmaa kiehtovasti kuvaavaa dokumenttia. Vuonna 1956 valmistui Cousteaun ensimmäinen pitkä elokuva, uraa uurtanut Hiljainen maailma (Ranska), joka palkittiin Cannesin Kultaisella palmulla sekä parhaan dokumenttielokuvan Oscarilla. Myös Cousteaun toinen festivaalilla nähtävä dokumentti Elävä meri (Ranska/Italia 1964) voitti aikoinaan parhaan dokumentin Oscarin. Elokuva seuraa sukeltajajoukon kuukauden mittaista eloa Punaisen meren pohjassa, ja se on ensimmäinen kokonaan merenpinnan alla kuvattu elokuva. Hiljainen maailma ja Elävä meri esitetään yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.

DocPointin koko ohjelmisto julkistetaan ja lipunmyynti alkaa 7.1.2015 osoitteessa www.docpoint.info. Oheisohjelmasta, keskustelutilaisuuksista ja festivaalille saapuvista kansainvälisistä tekijävieraista tiedotetaan tammikuussa.